Înțelegerea posibilității introducerii unui moratoriu privind plasamentul copiilor cu vârsta 0-6 ani în îngrijirea instituțională

Changing the Way We Care

Programul Național pentru Protecția Copilului pe anii 2022-2026 articulează angajamentul Guvernului Republicii Moldova și al partenerilor săi de a diminua numărul  copiilor plasați în îngrijire rezidențială și de a dezvolta un sistem de protecție socială centrat pe îngrijirea tuturor copiilor în familii sigure și protectoare. Programul menționat  prevede implementarea unui moratoriu privind plasarea copiilor sub vârsta de trei ani în îngrijire rezidențială. Ulterior, grupa de vârstă a fost extinsă pentru a include copiii cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani,  astfel încât aceasta să cuprindă limita de vârstă a copiilor care pot fi admiși pentru îngrijire în instituții rezidențiale pentru copii mici. Cu toate că au fost realizate progrese notabile în reformarea sistemului de îngrijire și protecție a copilului, persistă lacune în politica publică și modul de implementare practică a cadrului normativ, care permit în continuare plasarea copiilor în instituții.

CCF Moldova, împreună cu Inițiativa Globală CTWWC, au inițiat studiul calitativ Înțelegerea posibilității introducerii unui moratoriu privind plasamentul copiilor cu vârsta 0-6 ani în îngrijirea instituțională”, care să ajute autoritățile din Republica Moldova, în special autoritățile publice centrale, în contextul obiectivelor de politici naționale și angajamentelor internaționale asumate. Pentru realizarea acestui studiu calitativ a fost selectată compania Sociopolis Consultancy.

Acest studiu prezintă o evaluare exhaustivă a sistemului național de îngrijire și protecție a  copiilor cu vârsta 0-6 ani, oferind perspective critice și recomandări specifice pentru încetarea plasamentului copiilor mici în îngrijire rezidențială. Prin analiza datelor statistice privind instituționalizarea copiilor cu vârsta 0-6 ani, identifică practicile actuale de prevenire, identificare, asistență, referire și plasament a copiilor în îngrijire rezidențială sau îngrijire alternativă centrată pe familie. De asemenea, studiul evaluează cunoștințele și atitudinile profesioniștilor și factorilor de decizie din acest domeniu și schițează recomandări pentru dezvoltarea și introducerea unui moratoriu în vederea încetării plasamentului copiilor cu vârsta 0-6 ani în îngrijire rezidențială.

Also see:

File