În perioada ianuarie-iunie 2021, Changing the Way We Care în Moldova, împreună partenerii săi cheie P4EC, CCF și Keystone Moldova, a efectuat șapte studii de cercetare privind diferite elemente ale sistemului de îngrijire și protecție a copiilor din Moldova, care, atunci când sunt citite împreună, oferă o imagine cuprinzătoare a sistemului. Cercetarea încorporează toate componentele unui sistem, inclusiv cadrul juridic și financiar, forța de muncă, furnizarea de servicii, mecanismele de coordonare, normele, atitudinile. Rezultatele cercetării au fost lansate oficial în cadrul evenimentelor cu participare în persoană dar și virtuală, desfășurate în perioada 21-22 iulie 2021, la Chișinău. Principalele constatări sunt evidențiate mai jos și vor fi utilizate pentru a informa dezvoltarea Programului Național pentru Protecția Copilului (2021-2025), actualmente în curs de elaborare.
- Consolidarea familiei, îngrijirea alternativă și serviciile rezidențiale sunt bine dezvoltate în Moldova. Cu toate acestea, există în continuare o distribuție inegală a resurselor financiare și o răspândire geografică eterogenă. Resursele financiare continuă să fie prioritizate pentru îngrijirea rezidențială, în detrimentul celor de consolidarea familiei și prevenirea separării copiilor.
- ONG-urile și organizațiile religioase joacă un rol esențial în furnizarea și finanțarea serviciilor de ranforsare a familiei și de îngrijire alternativă a copiilor, inclusiv în consolidarea capacității atât a profesioniștilor, cât și a instituțiilor.
- Profesioniștii din domeniul reformei în domeniul îngrijirii sunt dedicați și talentați. Cu toate acestea, sistemele existente de educație și formare continuă necesită o implementare mai eficace și mai eficientă, inclusiv actualizarea și standardizarea pentru a se asigura că acestea sunt bazate pe competențe și reflectă problemele concrete legate de protecția copilului care afectează copiii și familiile.
- Coordonarea între actorii-cheie (părțile interesate?) trebuie consolidată în continuare pentru a furniza servicii în timp util, pentru a monitoriza copiii și familiile și pentru a utiliza datele pentru a informa politicile sociale și practicile. Un proces consolidat și standardizat de gestionare a cazurilor și instrumentele conexe vor sprijini acest efort.
- În timp ce realizări semnificative au fost făcute în ultimul deceniu în ceea ce privește reforma îngrijirii și în special dezinstituționalizarea, populația generală rămâne relativ puțin conștientă de problemele cu care se confruntă copiii care trăiesc în afara unei familii.
- Sensibilizarea publicului cu privire la aceste subiecte ar trebui extinsă, ar trebui să includă diferite platforme media și ar trebui să fie concepută pentru a valorifica credințele și practicile spirituale pozitive deja existente care influențează comportamentele.
- Având în vedere că majoritatea copiilor care rămân în îngrijire rezidențială trăiesc cu o dizabilitate, este deosebit de important să se crească gradul de conștientizare cu privire la dreptul la educație incluzivă și la construirea unor comunități primitoare și a unor servicii sociale adecvate pentru persoanele cu dizabilități.
- Copiii cu vârsta sub 3 ani sunt încă plasați în îngrijire rezidențială cu efecte teribile asupra dezvoltării lor. Un moratoriu asupra acestei practici este imperativ și ar trebui luate măsuri urgente pentru a-i transfera pe toți acești copii în servicii de tip familial.
Câte un rezumat al fiecăreia dintre cele șapte cercetări este evidențiat mai jos și puteți accesa acest PPT, în parte dreaptă sus, pentru o privire de ansamblu asupra tuturor cercetărilor.
- Formarea Profesională Inițială Și Continuă A Personalului Din Domeniul Protecției Copilului Și Familiei În Republica Moldova
- Situația Actuală La Nivel Național În Prestarea Serviciilor Sociale Destinate Copiilor Şi Familiilor Vulnerabile În Republica Moldova
- Managementul De Caz Din Domeniul Protecției Copilului Și Familiei În Republica Moldova
- Cunoștințe, Atitudini, Practici Privind Reintegrarea Copiilor În Familii Și Prevenirea Separării În Republica Moldova
- Dezinstituționalizarea Prin Înțelegerea Particularităților Sistemului Rezidențial De Îngrijire În Republica Moldova
- Analiză De Birou Cu Privire La Reintegrarea Copiilor Din Instituții Rezidențiale În Republica Moldova
- Cadrul Normativ Și Mecanismul De Finanțare A Sistemului De Îngrijire Alternativă În Republica Moldova