IMPLEMENTAREA PROGRAMELOR ȘI ACTIVITĂȚILOR DE SPRIJIN FAMILIAL PRIMAR ȘI A ALTOR ACTIVITĂȚI COMUNITARE CENTRATE PE CONSOLIDAREA FAMILIEI

Changing the Way We Care

Studiul sociologic „Implementarea programelor și activităților de sprijin familial primar și a altor activități comunitare centrate pe consolidarea familiei” este un prim studiu realizat în Republica Moldova, cu scopul cartografierii programelor și a activităților de sprijin primar existente prin evaluarea relevanței, a eficienței, durabilității, dificultăților și a bunelor practici. Rezultatele cercetării  au informat elaborarea conceptului și procesul pilotării unui model eficientizat de sprijin primar al familiilor cu copii. Modelul eficientizat al serviciului  urmează să consolideze acțiunile viitoare ale actorilor comunitari în sprijinirea familiilor pentru a putea depăși situațiile de risc.

Dezvoltarea Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii (SSF) din Republica Moldova se înscrie în contextul necesității tot mai stringente de suport a familiei pentru a preveni şi/sau depăși situațiile de risc. Or , o  familie rezilientă și puternică poate să asigure îngrijirea necesară copiilor săi, indiferent de dificultatea cu care se confruntă sau de mediul dezavantajat în care locuiește.

Componenta primară a Serviciului de Sprijin al Familiilor cu Copii (SSFC) este realizată prin intermediul activităților  și programelor  de prevenire la nivel de comunitate, în funcție de necesitățile familiilor cu copii. Serviciul a fost instituit în Republica Moldova în anul 2013. Datele Ministerului Muncii și protecției Sociale atestă că în perioada anilor 2018-2022 ponderea copiilor asistați prin serviciul de sprijin familial, componenta primară a fost în jur de 80% din numărul total al copiilor asistați în cadrul serviciului de sprijin familial. Deși, aparent volumul activităților de prevenire realizat la nivel local este suficient de mare, totuși, în ultimii ani, s-a acordat o atenție mai mare componentei secundare a SSFC - suportului bănesc (cash).

Pentru a determina modul în care se implementează componenta primară a SSFC, a identifica dificultățile și lacunele în implementare, precum și modele de succes, factorii care contribuie la implementarea eficientă, a fost realizat studiul de cartografiere a activităților de consolidare a familiilor cu copii prin SSFP , în perioada martie-aprilie 2024 în Agenția Teritorială de Asistență Socială (ATAS) Centru. Studiul a avut ca scop analiza programelor/activităților de SSFP și a altor activități comunitare axate pe consolidarea familiei. Cercetarea a implicat 90 asistenți sociali comunitari (ASC), 50 specialiști din asistență socială, autorități publice locale (APL), medicină, educație, ordine publică, sectorul asociativ, comunități de credință și 18 beneficiari ai SSFP.

Studiul sociologic „Implementarea programelor și activităților de sprijin familial primar și a altor activități comunitare centrate pe consolidarea familiei”  a constatat că: participarea familiilor cu copii la activitățile de sprijin, este dificilă dacă nu sunt oferite careva beneficii materiale; desfășurarea activităților de consolidare a competențelor parentale este dificilă în lipsa suportului sectorului asociativ; activitățile comunitare cu copiii pentru susținerea dezvoltării emoționale, sociale și incluziunii sociale a acestora sunt realizate într-o măsură mică, doar 1/3 din localități asigură oportunități pentru comunicare și suport reciproc în vederea depășirii dificultăților cu care se confruntă familiile cu copii; activități de transfer a modelelor de bune practici și experiențe pozitive de învățare între generații sunt practicate rar; asistenții sociali comunitari întâmpină dificultăți în delimitarea clară a activităților de sprijin familial primar de cel secundar; implicarea bisericii sau a confesiunilor religioase este identificată în 18  din cele 90 de localități; ONG-urile locale participă și organizează activități de sprijinire a familiilor într-o măsură mai mică decât ONG-urile cu acoperire națională; instituirea serviciului nu a fost urmată de instruiri inter-sectoriale, de regulă asistenții sociali comunitari informând membrii echipei multidisciplinare asupra specificului Serviciului. Totodată, asistenții sociali comunitari înșiși au nevoie de o pregătire profesională mai bună.

Constatările rezultate din cercetare au argumentat necesitatea consolidării SSFC și dezvoltării componentei primare, dictată de faptul că actorii comunitari nu delimitează clar aceste 2 componente și nu valorifică pe deplin activitățile de prevenire. Ca rezultat se intervine atunci când copilului i se atribuie statutul de copil în situație de risc, când intervenția este mai complexă, costisitoare și necesită mai multe eforturi.

Eficientizarea componentei primare a Serviciului Sprijin pentru  Familiile cu Copii poate reduce costurile financiare și emoționale asociate cu rezolvarea problemelor sociale complexe. În rezultat, a fost elaborat un model eficientizat al SSF componenta primară și a fost inițiată pilotarea acestuia în câteva localități pilot, urmând ca lecțiile învățate din procesul de pilotare să fie analizate împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și să servească drept bază pentru actualizarea cadrului normativ cu privire la SSFC. Scopul pilotării modelului eficientizat al serviciului este consolidarea și dezvoltarea componentei primare a SSFC pentru creșterea bunăstării copiilor, stabilitatea familiilor și reducerea dependenței de suport/intervenții specializate.

File