Context
Obiectivul inițiativei Changing the Way We Care în Moldova (în continuare – CTWWC) este de a contribui la finalizarea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din instituțiile rezidențiale și de a consolida familiile și serviciile de tip familial, astfel încât copiii să se bucure de un mediu sigur și prietenos. În Republica Moldova, inițiativa CTWWC este implementată în parteneriat cu trei organizații ale societății civile care au un rol cheie în implementarea reformei în domeniul protecției copilului la nivel național: Keystone Moldova, CCF Moldova și Parteneriate pentru Fiecare Copil. În contextul acestei colaborări, CCF Moldova a realizat un raport de analiză comparativă a oportunităților de unificare a celor două servicii alternative de tip familial, și anume Asistența Parentală Profesionistă (APP) și Casa de Copii de tip familial (CCTF).
Introducere
În baza standardelor și recomandărilor mecanismelor naționale și internaționale, dreptul fiecărui copil la creștere într-un mediu familial protector este unul prioritar, fapt consfințit în legislația internațională (art. 9 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului (1989), Liniile directoare ale ONU pentru îngrijirea alternativă a copiilor (2009) și națională (Legea nr. 338 /1994 privind drepturile copilului, Codul Familiei nr.1316/2000, Legea nr.140/2013, privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, Legea nr. 123/2010, cu privire la serviciile sociale etc.).
Conform opiniei predominante a persoanelor intervievate (factori de decizie, experți, personal din cadrul serviciilor și persoane cu experiență trăită în instituții și familii), îngrijirea alternativă pentru copii, în mod special a celor sub vârsta de 3 ani, trebuie asigurată în familie, acțiune care ar permite alinierea la standardul internațional stabilit în Liniile directoare ONU, cap. II, B, p. 21.
Pe parcursul ultimilor ani au fost depuse eforturi considerabile pentru reformarea sistemului rezidențial de îngrijire a copilului, precum și pentru crearea și dezvoltarea sistemului integrat de servicii sociale, cu accent pe serviciile alternative de tip familial privind îngrijirea copiilor, prin implementarea politicilor în domeniu (Strategia națională și Planul de acțiuni privind reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului pe anii
2007-2012, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 784/2007; Strategia pentru protecția copilului pe anii 2014-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 434/2014). Reforma sistemului de îngrijire rămâne un deziderat și în următorul ciclu de politici, iar Programul național pentru protecția copilului pe anii 2022-2026 și Planul de acțiuni prevăd clar prioritatea diversificării și extinderii serviciilor de îngrijire alternativă de tip familial.
În acest raport sunt analizate serviciile sociale de tip familial existente în RM, și anume: Asistența parentală profesionistă (în continuare APP) și Casa de copii de tip familial (în continuare CCTF).
În ultimii circa 20 de ani aceste două servicii sociale au coexistat în sistemul de protecție socială. La etapa inițială aceste două servicii sociale aveau mai multe aspecte
care le diferențiau, ajungându-se, în ultimii ani, la multe similarități și aspecte unificatoare, în special în raport cu standardele minime de calitate. Existența acestor similarități a determinat frecvente transformări ale unor case de copii de tip familial în familii de APP (pe măsură ce copiii ”ieșeau” din sistem, iar părinții-educatori planificau reducerea volumului de muncă), dar și invers, atunci când în familia unui asistent parental profesionist era plasat, de comun acord, un copil peste numărul maxim de 3 copii, iar APP era transformată în CCTF.
Specialiștii care au participat la studiul calitativ au menționat că ambele servicii au avantaje, dar și dezavantaje și că niciunul din ele nu poate ”acoperi” toate nevoile copiilor din sistemul rezidențial de îngrijire, care urmează a fi reintegrați sau plasați în servicii de îngrijire alternativă de tip familial.
În vederea identificării condițiilor de eficientizare a serviciilor alternative de îngrijire de tip familial, a fost inițiat acest studiu, care va argumenta oportunitatea unificării APP și CCTF sau va oferi argumente întemeiate privind păstrarea situației actuale.
Menționăm actualitatea acestui subiect în 2023 și din perspectiva Planului de acțiuni al Programului național, care prevede elaborarea unor ghiduri, instrumente, instrucțiuni care, în cazul unificării APP și CCTF, vor face obiectul comun al ”noului” serviciu de tip familial și, astfel, va fi evitată dublarea eforturilor și va fi eficientizată activitatea STAS.
Principalul scop al studiului este să identifice argumentele privind unificarea celor două servicii de îngrijire de tip familial APP/CCTF din perspectiva calității îngrijirii copiilor în și a respectării interesului superior al copiilor.
Scopul și obiectivele studiului
Scopul acestui studiu este analiza comparată a cadrului normativ de reglementare aserviciilor alternative de tip familial și elaborarea recomandărilor privind posibilitatea șioportunitatea unificării serviciilor sociale „Asistența parentală profesionistă ” și „Casa decopii de tip familial” sau a menținerii în continuare în sistem a acestor două servicii.
- Atingerea scopului a inclus realizarea următoarelor obiective specifice:
- Analiza cadrului legal, a datelor și studiilor existente la nivel național privind serviciile de plasament de tip familial vizate în cercetare;
- Analiza cadrului normativ referitor la finanțarea serviciilor de plasament de tipfamilial (APP și CCTF) la nivel național;
- Identificarea dificultăților în finanțarea serviciilor de plasament de tip familial APP și CCTF;
- Analiza datelor cantitative privind serviciile sociale de plasament de tip famiIial APP și CCTF la nivel național, în baza Raportului statistic CER 103, pentru a înțelege aria șinecesitatea de acoperire.
În principal, acest raport conține analiza cadrului normativ al serviciilor APP și CCTF, arapoartelor CER-103, (https://social.gov.md/informatie-de-interes-public/rapoarte/)șia opiniilor colectate în cadrul discuțiilor realizate cu profesioniștii din domeniulprotecției copilului și prestatori ai acestor două tipuri de servicii.
Capitolul I reprezintă o analiza a principalelor caracteristici ale serviciilor APP și CCTF, înspecial fiind vizată informația ce ține de organizarea și funcționarea serviciilor APP șiCCTF, salarizarea asistenților parentali profesioniști și a părinților-educatori,indemnizațiile de care beneficiază copiii plasați în APP și CCTF.
Capitolul II reflectă viziunea asupra oportunității unificării serviciilor APP și CCTF saumenținerii situației curente din perspectiva: (1) reprezentanților autorităților publicecentrale, (2) șefilor structurilor teritoriale de asistență socială (în continuare STAS), (3)managerilor de servicii, (4) asistenților parentali profesioniști/părinților-educatori, (5)societății civile, (6) copiilor – beneficiari ai serviciilor de plasament de tip familial APP șiCCTF.
În Capitolul III sunt prezentate concluziile cu referire la organizarea și funcționareaserviciilor APP și CCTF și recomandările privind necesitatea unificării sau neunificăriiserviciilor sociale Asistență parentală profesionistă și Casă de copii de tip familial.