Această instruire a fost concepută pentru asistenții sociali din Moldova care lucrează cu asistenții parentali profesioniști care au în plasament copii și adolescenți neînsoțiți și separați, veniți aici din cauza crizei din Ucraina. Prezentul ghid și prezentarea care îl explică se bazează pe cadrul de prim ajutor psihologic inspirat din Ghidul de prim ajutor psihologic pentru lucrătorii din teren al Organizației Mondiale a Sănătății (2011). Conținutul integrează, de asemenea, principiile bazate pe cunoștințele legate de traumă („Substance Abuse and Mental Health Services” - Servicii pentru abuzul de substanțe și sănătatea mentală) (2014) și informațiile din „Parenting a Child who has Experienced Trauma” (A fi părintele unui copil care a trecut prin traumă) de la Child Welfare Information Gateway (2014).
Ghidul a fost conceput pentru a putea fi predat atât în cadrul instruirilor online, cât și a celor cu prezență fizică, desfășurate de specialiști cu o înțelegere fundamentală a abilităților de sprijin psihosocial (SPS), și include, de asemenea, un cadru privind modul de abordare a SPS într-un context de urgență.
La final, este important de remarcat că structura de facilitare se bazează pe principiile învățării în rândul adulților în vederea asigurării unei implicări eficiente a participanților. Structura prezentării este interactivă, participanții fiind implicați în mod intenționat prin intermediul întrebărilor, urmărindu-se valorificarea experienței acestora și asigurarea relevanței. Facilitatorii ar trebui să utilizeze această metodă pentru a implica formabilii, a încuraja schimbul de informații și a consolida cunoștințele existente, bazându-se mai puțin pe predarea de tip prelegere.