Fontos Megfontolások A Gyermekek Humanitárius Válsághelyzetben Való Menekítéséhez

Changing the Way We Care

Mit tegyél, ha segítőként menekülő gyerekekkel és családokkal találkozol? Miről kell meggyőződnöd, és kit, miről kell tájékoztatnod? Mire és hogyan készítsd fel a gyerekeket, és mire figyelj, amikor beszélgetsz velük? Ezekre a kérdésekre ad választ az a gyakorlati útmutató és ellenőrző lista, amit a Changing the Way We Care szervezet készített a gyerekeket és a családokat segítők számára az Ukrajnában és a környező országokban kialakult humanitárius helyzetre válaszul.

Az útmutató három részből áll:

  • Az I. rész ismerteti azokat az alapelveket, amelyek útmutatót jelentenek az elszakadás veszélyének kitett vagy a családjától már elszakadt gyerekkel való intervenciókhoz humanitárius válsághelyzetben.
  • A II. rész a gyerekek menekítéséhez és az arra való felkészüléshez kapcsolódó intézkedéseket tartalmazza.
  • A III. rész azokról a feladatokról szól, melyek egy gyerek vagy gyerekek egy csoportjának új helyszínen vagy új országban történő fogadásához kapcsolódnak.

Az útmutató egy ellenőrző listát is tartalmaz, amely segít végiggondolni a legfontosabb szempontokat, illetve további hivatkozásokat ajánl az egyes témákban.

Az útmutató magyar, angol, ukrán, román és orosz nyelven is elérhető. A magyar fordítást a szerző engedélyével a Hintalovon Alapítvány készítette.

File